Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Μια ασφαλής πρόβλεψη

Ξέρω είναι σα να κλέβω εκκλησία. Είναι σα να ξεγελάω ένα παιδί με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ξέρω, δε λέω και κάτι (τόσο) καινοφανές στην εποχή μας.

Σύντομα φίλε μου, πολύ πιο σύντομα απ’ όσο θα περιμέναμε, ο ι  ε κ λ ο γ έ ς  θ α  κ α τ α ρ γ η θ ο ύ ν. Και το ωραίο είναι πως η πλειονότητα του «λαού» θα νιώσει ανακούφιση (ή απλά έτσι θα λένε οι «παπαγάλοι» από τα χαζοκούτια).

Δεκαετίες τώρα, όλη η δομή και λειτουργία του συστήματος σε προετοιμάζει ν’ απεμπολείς κομμάτι-κομμάτι όλα εκείνα που εκείνο σε είχε μάθει να τα θεωρείς μέγιστες κοινωνικές «αξίες». Κι αφού σε έπεισε να τα υιοθετήσεις και να τα υπερασπίζεσαι, τώρα έρχεται να σε κάνει να αηδιάζεις και μόνο που τ’ ακούς.

«Και ποιο είναι το κέρδος του ;», θα μου πεις. Η εσωτερική σου αντίφαση, η αποδόμηση αυτού που νομίζεις ότι είσαι. Η συντριβή του τεχνητά κατασκευασμένου «εγώ» με επίπλαστες επικαλύψεις, γλυκές μεν, καταστροφικές δε.

Το σύστημα απεργάζεται τη ψυχική και πνευματική σου αποδόμηση. Σε θέλει «κουρέλι» βρε αδερφέ. Να μην ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι. Έρμαιο της δράσης του, εσύ απλά αποχαυνωμένος ν’ αντιδράς όπως σ’ έχει μάθει εκείνο. «Και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη» δηλαδή. Χαμένος από παντού.

Το παιχνίδι είναι σικέ φίλε μου. Πάρ’ το απόφαση, πένθησε για όλ’ αυτά που είχες επενδύσει και σου βγήκαν μούφα και μετά, κ ά ν ε  τ η ν  έ κ π λ η ξ η  και πάρ’ τους και τα σώβρακα. Αν και δεν θα χρειαστεί, γιατί μόλις εστιάσεις στο  ε ί ν α ι  σου, σιγά-σιγά θα χάσεις κάθε ενδιαφέρον ν’ ασχολείσαι με ό,τι σάπιο και άσχημο. Θα έλκεσαι από την ομορφιά και την ευδαιμονία της στιγμής. Θα πάψει όλη αυτή η αηδία να είναι στο κάδρο σου και το μόνο που θα νιώθεις να κάνεις, είναι να είσαι ω ρ α ί ο ς  κ α ι  ε υ τ υ χ ι σ μ έ ν ο ς. Κι αυτό, με πρόθεση ή άνευ, θ’ απλώνεται σαν ιός παντού.

Θα μπορούσες να έχεις ξεκινήσει «χθες». Και «σ ή μ ε ρ α» είναι μια πολύ καλή μέρα να ξεκινήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι όποια ημέρα κι αν ξεκινήσεις, θα είναι εξαιρετική. Αρκεί να ξεκινήσεις ...1 σχόλιο:

  1. Να λοιπόν που όλη αυτή η ασχήμια γίνεται ευκαιρία. Κάτι πολύ δυνατό σε στέλνει στην αντίπερα όχθη. Της αδικαιολόγητης (για κάποιους) ευδαιμονίας, βουτώντας στον έσω εαυτό. Το ζήτημα είναι πώς θα κολλήσουν τον υιό οι έχοντες ανοσία, εκείνοι που σε ταρακουνούν δυνατά μπας και "συνέλθεις"...    ΑπάντησηΔιαγραφή